Omgaan met Burn-out klachten bij Psycholoog Bussum

Als je klachten ervaart van (emotionele en/of fysieke) vermoeidheid, in combinatie met verminderde betrokkenheid bij je werk en/of een afnemend vertrouwen in je eigen functioneren, dan kan er sprake zijn van een burn-out.

Symptomen
Soms merk je dat je voor taken die eerder bijvoorbeeld een uur tijd vroegen, nu twee uur of nog meer tijd moet uittrekken. Je kunt ook moeite hebben om ‘s ochtends uit bed te komen of juist moeite hebben in slaap te vallen, en het kan lastig zijn om rust en ontspanning te vinden. Daarnaast kunnen prikkelbaarheid, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen optreden of kun je op sommige momenten door emoties overspoeld worden.

In- en externe factoren

Als je te maken hebt met één of meerdere van bovenstaande klachten, is het belangrijk om hulp te vragen. Als je je zorg en je vragen deelt, kan ik luisteren en ondersteunen en samen kunnen we kijken naar de factoren die hebben geleid tot deze situatie; zowel naar de interne als de externe factoren.

Bij interne factoren zijn onze gedachten en de signalen van ons lichaam belangrijke bronnen van informatie. Soms waarderen we wat onze gedachten ons vertellen te veel en besteden we weinig aandacht aan wat ons lichaam ons vertelt. Zo kun je met heel je wezen denken dat je je werk moet afmaken, maar tegelijkertijd onvoldoende bewust zijn van of niet luisteren naar de fysieke signalen zoals hoofd- of nekpijn. Als zo’n situatie te lang voortduurt, betaal je daar later een prijs voor. We kunnen ook kijken naar externe factoren en onderzoeken of daar mogelijk iets in veranderd kan worden.

Omgaan met je energievoorraad

Je energie is van waarde en kun je -net als geld- maar één keer uitgeven. In onze gesprekken zoeken we altijd samen naar wat jij op korte termijn nodig hebt, zowel van jezelf als van je omgeving, om te kunnen herstellen en weer op te laden. Ook kijken we naar hoe je op de lange termijn je energievoorraad kunt beheren, aanwenden en reguleren.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.